Бамбуковите листа – яркозеленият дар от природата

От Иван

 

Бамбукът е вид вечнозелено растение, което е характерно за районите на Югоизточна Азия. Стъблата на растението намират широко приложение в строителството, текстилната промишленост, в направата на хартия, мебели, играчки, лодки и много други. Знаете ли обаче, че тази част на бамбука не е единствената, която носи ползи? Бамбуковите листа също могат да бъдат полезни за какво ли не, но най-вече те се ценят заради високата им хранителна стойност и множеството здравословни ползи. 

Бамбуковите листа са особено богати на важни фибри, аминокиселини, феноли, флавоноиди, витамини и минерали и оказват редица ползи за здравето. Използват се в традиционната китайска медицина от хилядолетия за лечението на широк спектър от заболявания. През последните години, листата на бамбука са обект на множество изследвания, като резултатите са наистина изумителни. Обикновено се приемат под формата на чай, масла или хранителни добавки. 

 

Какви са здравословните свойства на бамбуковите листа?

Бамбуковите листа изразяват множество ползи за здравето, както физическото, така и психическото. Редовният прием на този яркозелен природен дар е свързан с подобрено храносмилателно действие, понижен холестерол, подобрена чернодробна функция, подсилен имунитет, ниски нива на оксидативен стрес, както и с понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. 

Също така, клиничните изследвания показват, че бамбуковите листа са идеален помощник и в борбата срещу инфекциите, настинките и грипа, подобряват качеството на съня и укрепват стените на кръвоносните съдове. 

Една от най-приеманите форми на листата от бамбук е във вид на хранителна добавка. Препоръчителните дневни дози при различните добавки варират. Tе зависят от целта на приема, формата на добавката, концентрацията на активното вещество и други. 

Прочетете още: Свойства на бамбука

 

Понижават нивата на лошия холестерол

Бамбуковите листа - яркозеленият дар от природата-Нутрима-бг-1

 

Бамбуковите листа са богати на фибри и биоактивни фитонутриенти, които оказват благоприятно влияние върху нивата на добрия и лошия холестерол в тялото. 

Редовният прием на добавка с екстракт от листа на бамбук е свързан с понижени нива на лошия LDL холестерол и повишени нива на добрия HDL холестерол. В допълнение, клиничните изследвания индикират, че бамбуковите листа спомагат и за регулацията на триглицеридите в кръвта. 

 

Бамбуковите листа подсилват имунитета

Бамбуковите листа съдържат важни витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят за подсилване на имунната функция. Богатото изобилие на витамин А и витамини от група В спомагат за оптималния синтез на енергия и производството на бели кръвни телца. 

Флавоноидите, от своя страна, изразяват мощни антиоксидантни свойства, като предпазват тялото от нападенията на вируси и бактерии и допринасят за понижаване на оксидативния стрес. 

 

Подобряват функцията на сърдечния мускул

Клиничните изследвания, в областта на кардиологията, показват, че редовният прием на екстракт от бамбукови листа допринася за оптимална функция на сърдечно-съдовата система. 

Богатото съдържание на фитостероли и фитонутриенти регулира нивата на холестерола, понижава съдържанието на триглицеридите и предотвратява слепването на тромбоцитите. Всичко това води до понижен риск от развитие на съсиреци и запушвания на кръвоносните съдове и допринася за нормалната кръвна циркулация.

 

Бамбуковите листа забавят процесите на стареене

Бамбуковите листа - яркозеленият дар от природата-Нутрима-бг-2

 

Листата на бамбука съдържат мощни биоактивни съединения, които регулират алкално-киселинния баланс на тялото. Изследванията индикират, че приемът на екстракт от листа на бамбук поддържа кожата еластична и добре хидратирана, понижава загубата на костна маса, свързана с напредването на възрастта, заздравява ноктите, косата и емайла на зъбите и забавя развитието на невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. 

 

Подобряват функцията на черния дроб

Високата антиоксидантна активност на бамбуковите листа оказва особено благоприятно въздействие и върху функцията на черния дроб. Този важен орган, който отговаря за преработката на почти всяко едно вещество, което попадне в храносмилателния тракт, работи много по-добре, когато нивата на оксидативния стрес за по-ниски.

В допълнение, приемът на екстракт от бамбукови листа е свързан и с понижен риск от развитие на чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб).

 

Откъде да закупя добавка с екстракт от бамбукови листа?

 

Можете да закупите добавка с екстракт от бамбукови листа от онлайн магазина на Jiznen.com, който е официален представител за страната, на натуралните хранителни продукти на New Era Health Industry Group. 

Всички хранителни добавки, които се предлагат в магазина на Jiznen, са с най-високо качество и съдържат съставки в най-чиста форма. Препоръчителната профилактична доза е 2 пъти дневно по 1 – 3 таблетки, докато ударната доза, която се препоръчва за овладяване на вирусни инфекции, е 3 пъти дневно по 5 таблетки. За най-добри резултати, приемайте добавката по време на хранене с повече вода и се запознайте добре с препоръките на производителя. 

 

Купи бамбук на здравето таблетки

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Cheryl L.K. Koide, et al. (2010). The effect of bamboo extract on hepatic biotransforming enzymes – Findings from an obese–diabetic mouse model.
  2. Jun Panee, PhD, (2015). Potential Medicinal Application and Toxicity Evaluation of Extracts from Bamboo Plants.
  3. Manika Das, (2019). Bamboo: Inherent source of nutrition and medicine.
  4. Nirmala C1 and M. S. Bisht. (2015). Bamboo: A Prospective Ingredient for Functional Food and Nutraceuticals.
  5. Rahul Shukla (2012). MEDICINAL IMPORTANCE OF BAMBOO.
  6. Sangeetha R, et al. (2015). The Amazing Bamboo: A Review on its Medicinal and Pharmacological Potential.
  7. Shi Zhang, et al. (2013). Protective effects and antioxidant mechanism of bamboo leaf flavonoids on hepatocytes injured by CCl4.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

2 Коментари

Валентин Върбанов 17.09.2023 - 14:16

Здравей,благодаря ,че те има! Интересуваме може ли да се използват листата на златистия бамбук в ястията.

Отговорете
Иван 18.09.2023 - 15:52

Здравейте Валентин и благодаря за хубавите думи. Обикновено листата от бамбук се приемат под формата на чай, масла или хранителни добавки. Най-добрият начин да добавите бамбукови листа в дадено ястие е чрез хранителна добавка.

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации