Маслото от камелия – здравословният дар на Изтока

От Иван

 

Маслото от камелия, известно още като чаено масло, е вид етерично масло. Добива се от семената на чаеното растение Camellia, характерно за Югоизточна Азия. Семената се подлагат на студено пресоване или екстракция, в резултат на което се получава концентрираното масло. По този начин се запазват много от антиоксидантните съединения, полезните ненаситени мазнини, както редица други минерали и важни хранителни вещества. 

Маслото от камелия е изключително богато на полезните ненаситени мазнини олеинова киселина, линолова киселина, алфа-линоленова киселина, стеаринова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и на биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален.

В допълнение към това, чаеното масло притежава висока точка на димене, попива дълбоко в епидермиса и задържа влагата за дълго време. Всичко това допринася за добре хидратирана, подхранена и подмладена кожа. 

 

Какви са здравословните ползи от маслото от камелия?

Ползите за здравето на този природен дар са многобройни и обхващат широк спектър на действие. Маслото от камелия се препоръчва при наличието на високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и костни заболявания. Помага при хронично възпаление, слаба имунна система, вирусни заболявания, косопад, екзема, псориазис, акне и други. 

Изразява мощни антиоксидантни, противовирусни и антибактериални, противовъзпалителни свойства. Забавя процесите на стареене. Идеално е както за външна, така и за вътрешна употреба. 

 

Маслото от камелия регулира нивата на кръвно налягане

Маслото от камелия - здравословният дар на Изтока-Нутрима-бг-3

 

Чаеното масло е особено богато на минерала калий. Когато се приема вътрешно, маслото оказва благоприятно влияние върху нивата на кръвното налягане. Основна заслуга за това имат неговите вазодилататорни свойства (способността да разширява кръвоносните съдове, с което се подобрява притока на кръв към всички части на тялото). 

В допълнение, полезните ненаситени мазнини, които се намират в маслото, оказват положителен ефект върху хипертонията, като допринасят за намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Понижава нивата на холестерола

Маслото от камелия съдържа над 90% ненаситени мазнини, в това число олеинова киселина, линолова киселина и алфа-линоленова киселина. Тези полезни мастни киселини са добре известни с благоприятното си въздействие върху нивата на добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол в тялото.  

Клиничните изследвания доказват, че редовният прием на маслото води до подобрени нива на общия холестерол и значително намалява шансовете за развитие на атеросклероза, метаболитен синдром и други форми на сърдечно-съдови заболявания.

 

Маслото от камелия подсилва имунитета

Благодарение на високите нива на тритерпени, маслото от камелия е отличен помощник в борбата срещу бактериалните и вирусни инфекции. Редовният прием води до намален оксидативен стрес и повишена имунна функция. 

Научните изследвания доказват, че чаеното масло води до понижен риск от развитие на настинка, грип и бактериални инфекции, както и до смекчаване на симптомите на вече появилите се вирусни и бактериални заболявания. 

 

Понижава риска от развитие на рак

 

Маслото от камелия е особено богато на сквален. Скваленът е биоактивно органично съединение, което изразява мощни антиоксидантни и противоракови свойства. 

Клиничните проучвания, в областта на онкологията, показват, че скваленът изразява способността да забавя растежа на раковите клетки, както и да унищожава вече появилите се такива. 

 

Маслото от камелия подобрява хидратацията и еластичността на кожата и косата

Когато се използва външно, чрез директно нанасяне върху тялото, маслото от камелия допринася за оптималното хидратиране, здравина и еластичност на кожата и косата. Идеално е за хора, чието тяло е редовно изложено на въздействието на различни атмосферни влияния, като вятър или слънце.

Също така, маслото укрепва еластина и колагена и понижава появата на бръчки, с което допринася допълнително за млада и здрава кожа. 

 

Как да използваме маслото от камелия?

 

Маслото от камелия е идеално както за външна, така и за вътрешна употреба. Можете да го използвате за масажи и маски, като го нанасяте директно върху тялото, с което да повишите еластичността, здравината и хидратацията на кожата и косата.

В допълнение, можете да приемате масло от камелия вътрешно, като го добавяте към салати, супи, смутита и различни ястия (също както зехтина и други растителни мазнини). 

 

Откъде да закупим масло от камелия?

Масло от камелия можете да закупите от онлайн магазина на Jiznen.com, който е официален представител за България на натуралните хранителни продукти на New Era Health Industry Group. 

New Era Health Industry Group е високотехнологична китайска компания, създадена преди повече от 30 години. Компанията печели 3 пъти А клас на доверие – награда, печелена само от Китайската национална банка и Китайската петролна компания.

Всички продукти, които можете да намерите в онлайн магазина на Jiznen, са добре проучени, с най-високо качество и съдържат съставки в най-чиста форма. Маслото от камелия е налично в разфасовки от 50, 100 и 500 милилитра. 

 

Масло от камелия наливно – 50 и 100 мл

Маслото от камелия - здравословният дар на Изтока-Нутрима-бг-1

 

Купи масло от камелия наливно

 

Масло от камелия – 0.5 л

Маслото от камелия - здравословният дар на Изтока-Нутрима-бг-2

 

Купи масло от камелия 0.5 л.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Chunying Yang, et al. (2016). Comparison of Oil Content and Fatty Acid Profile of Ten New Camellia oleifera Cultivars.
  2. Tadaaki Satou, et al. (2016). The Effect of Camellia Seed Oil Intake on Lipid Metabolism in Mice.
  3. Wantida Chaiyana, et al. (2018). Antioxidant and Moisturizing Effect of Camellia assamica Seed Oil and Its Development into Microemulsion.
  4. Xu Zhenggang, et al. (2021). The physicochemical properties and fatty acid composition of two new woody oil resources: Camellia hainanica seed oil and Camellia sinensis seed oil.
  5. Yu-Ting CHENG, et al. (2015). Beneficial Effects of Camellia Oil (Camellia oleifera Abel.) on Hepatoprotective and Gastroprotective Activities.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации