Здравословно хранене и начин на живот › Форуми › Безопасност на храните › Хормони в яйцата
- This topic has 9 отговори, 10 участника, and was last updated преди 1 day, 8 hours by
Божи Иванова.
-
АвторПубликации
-
01.11.2022 в 12:39 #38581
Лазар Билянов
УчастникЗдравейте, чувал съм че във фермите с кокошки, които се отглеждат за яйца, масово се дават антибиотици и хормони, за да снасят повече и да не боледуват. Тези химикали пренасят ли се в яйцата и ако да, за колко време остават в тях?
13.11.2022 в 18:45 #38670Николай
УчастникЗа съжаление, няма как една кокошка да не пренесе част от тези хормони и антибиотици в яйцата. Ето защо е препоръчително да взимаме био яйца в този случай или домашни от село – бабите определено не прибягват до подобни методи.
16.11.2022 в 10:44 #38688Анонимен
НеактивенЗа съжаление е така 😏
30.11.2022 в 09:35 #38769Пепи
УчастникХубаво е да престоят поне 4-5 дни в хладилника преди да ги приготвите. Част от веществата се само разграждат с времето
13.12.2022 в 10:56 #38826Константин
УчастникИнтересно, не се бях замислял за това 😏
06.02.2023 в 18:37 #39158Емо
УчастникСледя
03.03.2023 в 09:48 #39308Недялко Пашев
УчастникСледя темата
27.04.2023 в 09:27 #39585Стоян Иванов
УчастникАко живеете на село или имате баби / дядовци на село, можете да си отглеждате кокошки там и да ги храните само с естествени храни. По този начин ще сте сигурни че ядете домашни яйца без никакви вредни вещества 😉
28.04.2025 в 08:54 #43135Стела
УчастникАх, не се бях замисляла. Следя
17.02.2026 в 17:50 #45799Божи Иванова
УчастникЗдравейте, и аз съм се притеснявала за това и четох доста по темата.
За „хормони“, които да карат кокошките да снасят повече – това реално не е масова практика. Поне в ес подобни неща са забранени като идея и в индустрията продуктивността идва основно от селекция на породи, контрол на светлината, хранене и условия на отглеждане, не от хормони.
За антибиотиците – да, във ферми се използват, но принципно за лечение при заболяване, а не „за да снасят повече“. Когато се даде антибиотик, има задължителен карантинен период, в който яйцата не трябва да се пускат на пазара, докато препаратът се изчисти.
възможно е части от антибиотика да се пренесат в яйцето, ако яйцата се събират и продават неправомерно по време на лечение или без да е спазен карантинният срок. При нормален контрол и спазване на правилата не би трябвало да има значими остатъци в яйца, които са в магазина.
Колко време остават такива остатъци зависи от конкретния антибиотик, дозата и начина на приложение. Затова няма един универсален срок, но на практика става дума за дни до около 1–2 седмици, като точният период е този, който е записан за конкретния препарат и който фермата трябва да спази преди продажба.
Ако ви е важно да минимизирате риска, аз лично бих избирала яйца с ясен произход и производител, който работи с ветеринарен контрол и проследимост, вместо „неясни“ домашни без информация кога и с какво са лекувани животните.
-
АвторПубликации
- Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.