- This topic has 8 отговори, 8 участника, and was last updated преди 1 weeks, 1 days by .
- Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.
Здравословно хранене и начин на живот › Форуми › Здравословно хранене › Глутен в овесените ядки
Етикети: Глутен
Здравейте,
надявам се че някой по-компетентен от мен ще може да отговори на въпроса ми за овесените ядки. Има ли глутен в овесените ядки или не?
Благодаря предварително!
Здравейте Стефан,
Овесените ядки не съдържат глутен или поне не съдържат глутенови протеини, които биха предизвикали глутенова алергия. Основният глутенов протеин, в овесените ядки, се нарича авенин. Авениновият протеин не е свързан с глутенова непоносимост, което го прави безвреден за хора, страдащи от целиакия или глутенова чувствителност.
Имайте предвид, обаче, че овесът често бива отглеждан или обработван в непосредсвена близост до пшеница, ечемик или ръж. Това, за съжаление, води до неговото “заразяване” с глутенови протеини (глиадини), което го прави неподходящ за хора, страдащи от глутенова непоносимост.
За най-добри резултати, винаги проверявайте опаковката на продукта за съдържание на глутен.
Можете да научите повече за глутена и овесените ядки от тази статия: https://nutrima.bg/ovesenite-qdki-sydyrjat-li-gluten/
Поздрави!
Благодаря за изчерпателния отговор!
Следя
Тази статия също е много изчерпателна за глутена в храните, всъщност мисля че не съм попадал на по обстойна и изчерпателна статия за това кои храни съдържат глутен и кои храни не съдържат глутен. Благодаря на авторите!! 🙂
Следя темата
Да, съгласен съм с факта че по принцип в овеса няма глутен или поне няма от този вид глутен, който е виновен за цьолиакия и глутенова непоносимост. И все пак , за да сте напълно сигурни, на етиката трябва да има Gluten free 🙂
Благодаря, следя
В повечето случаи има. Ако искате да сте сигурни че в овесените ядки няма глутен, купете си от специализиран био магазин. На етикета трябва да пише че са без глутен задължително
Съгласна съм приятели. Овесът не съдържа глутен, но често бива заразен с глутен от пшеницата, която се отглежда в съседство или се преработва във фабриката в близост до овеса.