Здравословно хранене и начин на живот › Форуми › Безопасност на храните › Как да се предпазим от салмонела? › Отговори на: Как да се предпазим от салмонела?
Ето още малко полезна информация по темата:
Как да се предпазим от хранително натравяне?
Статистиките на изследователите показват, че честотата на хранителните натравяния е най-висока през лятото. Това е напълно нормално поради високите температури, при които трудно може да съхраним продуктите качествено. Топлото време е благоприятно за развитието на болестотворни микроорганизми в храната, която приемаме.
Сред продуктите, които най-лесно се заразяват и с които несъмнено трябва да бъдем по-внимателни, попадат:
Млечните продукти
Месото
Яйцата
Не добре измити плодове и зеленчуци
За да бъдем сигурни, че храната ни ще бъде годна за консумация, на първо място е важно да я съхраняваме при необходимите температурни условия. Всеки пакетиран продукт има етикет, на който задължително е упоменато как този продукт следва да бъде съхранен правилно. След това трябва да бъдем бдителни за срока на годност на продуктите. Забележете, че срокът на годност е един, когато продуктът е неразопакован и е предпазен от своята опаковка, но се скъсява значително в момента, в който нарушим целостта на опаковката.
Преди да консумираме плодове и зеленчуци, трябва да ги измием много старателно с чиста вода и да сме сигурни, че сме премахнали всички нечистотии от тях. Винаги трябва да консумираме месото и яйцата добре приготвени. По този начин се предпазваме от различни болести и бактерии, които има вероятност да се съдържат в тях.
Също така е важно по време на приготвяне на храната да използваме отделни дъски и ножове за месото и зеленчуците. Приготвянето на сурово пилешко месо крие един от най-големите рискове от хранително натравяне с бактериите кампилобактер и салмонела. Сведете до минимум контакта със суровия продукт и измивайте ръцете си обилно с течаща вода и сапун. Когато приготвяме храна за изпът (плаж или преход в планината), трябва да сме сигурни, че тя е съхранена правилно и не е била изложена за дълго на високи температури.