Здравословно хранене и начин на живот › Форуми › Здравословно хранене › Глутен в овесените ядки › Отговори на: Глутен в овесените ядки
Здравейте Стефан,
Овесените ядки не съдържат глутен или поне не съдържат глутенови протеини, които биха предизвикали глутенова алергия. Основният глутенов протеин, в овесените ядки, се нарича авенин. Авениновият протеин не е свързан с глутенова непоносимост, което го прави безвреден за хора, страдащи от целиакия или глутенова чувствителност.
Имайте предвид, обаче, че овесът често бива отглеждан или обработван в непосредсвена близост до пшеница, ечемик или ръж. Това, за съжаление, води до неговото “заразяване” с глутенови протеини (глиадини), което го прави неподходящ за хора, страдащи от глутенова непоносимост.
За най-добри резултати, винаги проверявайте опаковката на продукта за съдържание на глутен.
Можете да научите повече за глутена и овесените ядки от тази статия: https://nutrima.bg/ovesenite-qdki-sydyrjat-li-gluten/
Поздрави!